dokumentární

2012
Pôvodný názov: Mayday XI- Bad Attitude
Réžia: T. Cornish
Rok výroby: 2012

22. decembra 1999 nákladný let 8509 spoločnosti Korean Air Cargo štartoval z londýnskeho letiska Stansted Airport a mieril do Milána v Taliansku. Boeing 747 havaroval 55 sekúnd po vzlete zo štartovej dráhy, vychýlený o 90 stupňov z vodorovnej rovnovážnej polohy sa prudko rútil k zemi a po náraze sa celkom rozbil v obrovskej explózii. Zahynuli všetci štyria členovia posádky na palube. Vyšetrovateľov čakala namáhavú práca, aby zistili, či tragédiu zavinilo technické zlyhanie alebo ľudský faktor.
***
Ako sa ukázalo, tragédiu spôsobili nielen chybné letecké prístroje, najmä gyroskopický umelý horizont, ktorý zobrazuje skutočnú vodorovnú rovinu bez ohľadu na dynamické sily, pôsobiace na lietadlo, ale aj nedostatočná komunikácia členov kórejskej posádky.

22. decembra 1999, Essex. Na anglickom vidieku havaruje nákladné lietadlo Boeing 747. Bola tragédia spôsobená technickou chybou alebo nesprávnym prístupom pilota?
Na londýnskom letisku Stansted čakalo kórejské nákladné lietadlo, ktoré smerovalo domov do Soulu cez talianske Miláno. Pomocná posádka odletela s hodinovým meškaním. Boeing 747 vystúpil do výšky 760 metrov. O niekoľko sekúnd neskôr sa lietadlo prudko naklonilo na ľavé krídlo a zrútilo sa do poľa severovýchodne od Londýna. Všetci štyria členovia posádky zahynuli pri výbuchu, ktorý vyhĺbil v zemi desaťmetrový kráter. Bola to piata vážna nehoda spoločnosti Korean Airlines za posledné dva roky. Pátranie po príčine nehody priviedlo vyšetrovateľov späť do Kórey

Dopravné lietadlo Korean Air Cargo je 22. decembra 1999 na ceste z Londýna do Milána. Odtiaľ by sa mala vrátiť do Soulu. Na letisku Stansted práve nastúpila nová posádka. Štart meškal hodinu, ale teraz stroj naberá výšku. O niekoľko sekúnd neskôr sa Boeing 747 prevrátil na ľavú stranu a narazil do poľa severovýchodne od Londýna. Nastane masívna explózia, ktorá zabije všetkých štyroch členov posádky. Prudký dopad vytvoril desať metrov hlboký kráter.