dokumentární

2020
Pôvodný názov: Mayday XX - Impossible Pitch
Réžia: M. Mainguy
Rok výroby: 2020

Nákladné lietadlo vezúce poštu z nórskeho Osla do mesta Tromso za polárnym kruhom vyšle v švédskom vzdušnom priestore núdzový signál. Krátko nato začne neovládateľne padať, obrovskou rýchlosťou narazí do večného ľadu Arktídy a exploduje. Vyšetrovanie nehody odhalí šokujúce skutočnosti.

8. januára 2016. Z Osla do Tromso za polárnym kruhom smeroval v januárovú noc lietadlo CRJ-200 najväčšieho švédskeho nákladného dopravcu West Air Sweden, ktorý prevážal poštu. Asi dvadsať minút pred cieľom si kapitán všimol, že lietadlo nečakane prudko stúpa. Sklopil nos, ale lietadlo sa začalo nakláňať doľava. Riadenie sa pilotom vymklo z rúk a kapitán ohlásil núdzový signál Mayday.
80 sekúnd po prvom náznaku problémov sa let 294 zrútil na zem. Obaja piloti zahynuli a lietadlo bolo úplne zničené. K nehode došlo na jednom z najopustenejších miest na svete, na ďalekom severe Švédska. Prácu vyšetrovateľov komplikovalo obmedzené denné svetlo a extrémne nízke teploty. Podľa polohy trosiek a veľkosti krátera usúdili, že lietadlo sa vychýlilo z kurzu, padalo na chrbát a dopadlo na zem takmer rýchlosťou zvuku. Niekoľko ton trosiek bolo prevezených do Štokholmu na bližšie preskúmanie. Napriek značnému poškodeniu riadiacich plôch vyšetrovatelia vylúčili mechanickú poruchu. Rovnako sa nenašli žiadne dôkazy o požiari alebo výbuchu na palube. Zdá sa, že lietadlo dopadlo na zem vcelku a neporušené. Dispečer letovej prevádzky, ktorý mal v ten večer službu, nevedel o povahe hlásenej mimoriadnej udalosti. Radarové údaje potvrdili, že lietadlo veľmi rýchlo klesalo a pred tým, ako zmizlo z dosahu, sa otočilo na východ. Zo zásadných nezrovnalostí v údajoch letových záznamníkov vyvodili vyšetrovatelia znepokojujúci záver. V dôsledku poruchy inerciálnej referenčnej jednotky (IRU, gyroskop, ktorý dodáva dôležité informácie na displeje v pilotnej kabíne a do záznamníka letových údajov) umelý horizont ukazoval kapitánovi, že sa naklápa smerom nahor (pričom lietadlo letelo vodorovne), a že sa nakláňa doprava (pričom v skutočnosti bolo naklonené doľava.
Bolo veľmi pravdepodobné, že kapitán sklopil nos v reakcii na situáciu, ktorá v skutočnosti neexistovala. Kapitánsky displej a palubný záznamník získavajú údaje z rovnakého zdroja. Prístroj druhého pilota je pripojený k inej IRU, ktorej údaje sa do záznamníka nezaznamenávajú. Ak však displej druhého pilota fungoval správne, musel vidieť, že letí rovno a vodorovne. Prečo potom nechal kapitána viesť lietadlo do stúpania?