dokumentární

2019
Pôvodný názov: Mayday XX - Kathmandu Descent
Réžia: M. Mainguy
Rok výroby: 2019

Pakistanské lietadlo sa zrúti v Himalájach tesne pred pristátím v Káthmandu. . Prečo piloti leteli príliš nízko?

28. septembra 1992. Trojhodinový let 268 spoločnosti Pakistan International Airlines z Karáči do nepálskeho Káthmandu sa blížil ku koncu. Kvôli vysokým himalájskym vrcholom museli piloti realizovať odstupňované priblíženie, teda v určitej vzdialenosti od pristávacej dráhy museli klesnúť do vopred stanovenej výšky.
V roku 1992 nebol na letisku radar na sledovanie pohybu lietadiel a posádky museli hlásiť každý pohyb. Pakistanskí piloti postupovali krok za krokom, ale keď boli niekoľko minút od pristávacej dráhy, let 268 zmizol. O niekoľko hodín boli jeho trosky objavené na svahu hory. Lietadlo bolo úplne zničené požiarom a všetkých 167 ľudí na palube zahynulo. Nepál čelil mrazivej realite - išlo o druhú haváriu dopravného lietadla v priebehu dvoch mesiacov v tesnej blízkosti Káthmandu.
Nepálska vláda začala okamžite vyšetrovať príčiny havárie. Vyslala armádu, aby prepravila vyšetrovateľov na odľahlý vrchol hory. Airbus A-300 bol úplne zničený a strmý svah znemožnil preskúmanie vraku na mieste nehody. Let 268 sa zrútil vo výške 2 220 metrov. V tom čase však malo letieť o 300 metrov vyššie. Prečo posádka nevedela, že letí príliš nízko?
Podľa riadiaceho letovej prevádzky posádka nahlásila búrkové mraky na trati priblíženia a upravila letový plán tak, aby sa im vyhla. Vyšetrovatelia zvažovali možnosť, že sa piloti vymkli spod kontroly. Avšak špička stromu zasiahnutá klapkami krídla a stopy na svahu naznačovali, že Airbus letel vodorovne a bol správne nastavený na pristátie. Preskúmanie vraku motora tiež vylúčilo mechanickú poruchu. Ďalšou možnosťou bol teroristický čin. Na palube však boli štyria ozbrojení strážcovia a podľa kontrolóra posádka komunikovala pokojne a profesionálne. Keď vyšetrovatelia vylúčili všetky vonkajšie faktory, dospeli k jedinému možnému záveru - posádka nevedela, že letí príliš nízko.