komedie / romantický

1991, 93 min
Pôvodný názov: King Ralph
Réžia: D. S. Ward
Rok výroby: 1991
Dĺžka: 93 min

Pri slávnostnom fotografovaní nešťastnou náhodou zahynie celá britská kráľovská rodina. Keď ale všetci nástupníci trónu nečakane zomrú, je potrebné čo najrýchlejšie hľadať budúceho kráľa, teda dediča anglického trónu, medzi vzdialenejším príbuznenstvom. Po dlhom pátraní sa konečne podarí dediča nájsť. Rodokmeň vládnucej vetvy vedie k istému vzdialenému príbuznému Ralphovi Jonesovi (JOHN GOODMAN), ktorý však pre rodinu môže privodiť aj rýchly koniec jej vlády. Ralph je totiž Američan a živí sa ako barový hudobník. V žiadnej práci nevydržal dlhšie ako rok a aj teraz prišiel o jedno miesto. Na ponuku stať sa anglickým kráľom reaguje po svojom. Nemá predsa čas byť kráľom, v prvom rade si potrebuje nájsť novú prácu. Na druhej strane, byť kráľom nemusí byť zlé, majmä ak je to práca na celý život a po boku máte dobrý tím. Podarí sa noblesnému aristokratovi, lordovi Willinghamovi (PETER O’TOOLE), pretvoriť Ralpha povaľača na Ralpha kráľa, alebo sa uvoľní cesta na trón inej súperiacej vetve?

Keď v dôsledku bizarnej nehody zahynú všetci členovia britskej kráľovskej rodiny, treba nájsť budúceho kráľa - žijúceho dediča anglického trónu. Najbližším príbuzným je istý Ralph Jones (JOHN GOODMAN), ktorý má však jednu slabú stránku - je Američan. Silnou stránkou tiež určite nie je skutočnosť, že Ralph je barový hudobník, ktorý v žiadnej práci nevydržal dlhšie než polrok a práve ho vyhodili z práce. Jeho reakcia na to, že má byť novým kráľom Anglicka, je preto poriadne nemiestna. Odsekne, že nemá čas byť kráľom, musí si totiž zohnať nové zamestnanie. Až keď sa dozvie, že byť kráľom je práca na celý život, zamyslí sa nad novou, nečakanou situáciou. Dokáže však muzikant - povaľač dosiahnuť požadovanú spoločenskú úroveň, aj keď ho bude vzdelávať noblesný britský aristokrat, lord Willingham (PETER O’TOOLE)? Alebo podľahne intrigám iného, konkurenčného aristokratickému rodu, ktorý sa chce prebojovať na anglický trón?

Nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch a niekedy dokonca aj po kráľovských rodinách. A tak sa stane, že britská kráľovská rodina aj so všetkým rozvetveným príbuzenstvom úplne nečakane zahynie pri bizarnej nehode počas spoločného slávnostného fotografovania. Britské impérium však nemôže zostať bez panovníka, a tak sa rozbieha horúčkovité pátranie po najbližšom vzdialenom príbuznom kráľovskej rodiny, ktorý by mohol nastúpiť na nečakane opustený trón a zachrániť monarchiu. Žiaľ, jediným príbuzným, ktorého sa podarí objaviť, je akýsi Ralph Jones, ktorý sa nielenže živí ako rockový pianista a spevák v zapadnutom predmestskom kabarete, ale navyše je to Američan.
Urobiť z tohto neochotného, nevzdelaného a neotesaného chlapíka nového anglického kráľa Ralpha I. je úloha zdanlivo nesplniteľná, a to aj pre takého skúseného muža, akým je kráľovský sekretár, lord Cedric Willingham.
Nový vládca monarchie Ralph sa totiž len veľmi neochotne zbavuje svojich „neanglických“ zvykov, či skôr primitívnych zlozvykov a slamy trčiacej z topánok. Napodiv sa ukáže, že práve tieto neresti dopomôžu novému kráľovi k prvým úspechom pri uzatváraní veľmi výhodných medzinárodných zmlúv, napríklad pri rokovaní s kráľom istej africkej krajiny. Situáciu na britskom tróne však komplikujú ďalšie Ralphove vylomeniny. Na tajnom výlete do nočného podniku sa zoznámi so začínajúcou striptérkou Mirandou, ktorá sa stane jeho milenkou, pričom netuší, že ten zábavný chlapík je nový kráľ.
Túto známosť sa pokúša zneužiť intrigánsky lord Graves, ktorý chce kráľa zdiskreditovať a zbaviť ho trónu. Hodlá vyvolať škandál zverejnením kompromitujúcich fotografií počas návštevy fínskeho kráľa, s ktorého dcérou, princeznou Annou, by sa mal Ralph ako nový kráľ oženiť. Lenže všetko nakoniec dopadne celkom inak...

Nešťastnou náhodou zahynie celá britská kráľovská rodina. Je teda potrebné čo najrýchlejšie nájsť budúceho kráľa, žijúceho dediča anglického trónu. Po dlhom pátraní sa konečne podarí dediča nájsť. Je ním istý Ralph Jones, ktorý sa živí ako barový spevák a je to Američan. Dvaja vyslanci z Anglicka mu oznámia, že je ich novým kráľom. Ralph im spočiatku neverí. Potom mu ale ukážu prsteň, ktorý kedysi videl u svojej babičky, a on konečne uverí. Spomenie si, že mu babička rozprávala, ako tento prsteň dostala od nejakého princa.
Po príchode do Londýna sú konzervatívni Angličania z obézneho a nevychovaného Američana vo strakatej košeľu a šiltovke šokovaní. Nevedia si predstaviť, že by sa takýto človek mohol stať ich kráľom. Hneď prvý deň sa Ralpha ujme jeho osobný sekretár, sir Cedric Willingham. Skôr, než budú Ralpha korunovať, ho musí naučiť správnemu správaniu a kraľovaniu. Raz večer, keď už Ralph nemôže vydržať byť neustále zavretý v paláci, si tajne vyrazí medzi ľudí trochu sa pobaviť. V jednom klube sa mu zapáči sympatická striptérka Miranda. Všetko sa ale dozvie lord Graves a ďalší deň Mirandu navštívi v jej byte. Chce jej zaplatiť za to, aby sa s Ralphom začala stýkať a pri vhodnej príležitosti sa s ním nechala vyfotografovať. Keby sa totiž fotografie objavila v tlači, bol by z toho škandál a Ralpha by mohli zvrhnúť. A na jeho miesto by potom mohli dosadiť práve Gravesa...
Miranda chce spočiatku ponuku odmietnuť, Graves jej však vyhráža exekúciou. Jej rodina je zadlžená, preto Miranda peniaze nakoniec prijme a začne sa s Ralphom stýkať. Kráľov osobný sekretár Willingham odmieta Mirandu ako partnerku budúceho kráľa a žiada Ralpha, aby sa s ňou okamžite prestal vídať. Ralph je však tvrdohlavý...
Raz večer si Ralph s Mirandou vyrazí do mesta. Lord Graves za nimi pošle svojho fotografa, aby ich sledoval a pri vhodnej príležitosti vyfotil. Willingham medzitým plánuje sobáš Ralpha a fínskej princeznej Anny, ale Ralph o tom nechce ani počuť. Na plese usporiadanom na počesť fínskej kráľovskej rodiny spôsobí škandál. Ďalší deň je všetko v novinách a parlament žiada Ralphovu rezignáciu...