dokumentární

2018
Pôvodný názov: Mayday XVIII – Free Fall
Réžia: M. Mainguy
Rok výroby: 2018

Let 72 spoločnosti Qantas Airways sa v dôsledku poruchy palubného počítača dostane nad Indickým oceánom do strmhlavého pádu.

7. október 2008. Let č. 72 spoločnosti Qantas Airways smerujúci zo Singapuru do Perthu prešiel nad Indickým oceánom náhle do strmhlavého pádu.
Silné preťaženie zdvihlo cestujúcich zo sedadiel. V kokpite sa ozývali výstražné signály upozorňujúce na nadmernú rýchlosť a hroziacu stratu vztlaku. Bolo zrejmé, že lietadlo malo vážnu poruchu. Posádke sa podarilo lietadlo vyrovnať, ale hlavný palubný počítač zrejme zlyhal. Piloti museli riešiť príval chybových hlásení, akustických výstrah a elektronických varovaní. Krátko nato sa neočakávaný výškový prepad zopakoval. Keď zostávalo do cieľa takmer tisíc kilometrov, posádka vyhlásila núdzový stav a zamierila na najbližšie letisko v austrálskom meste Learmonth.
Vzhľadom na množstvo chybových hlásení nebolo isté, na ktoré systémy sa môžu piloti spoľahnúť. Po manévri, ktorým overil funkčnosť klapiek, mohol kapitán - skúsený pilot stíhačky - bezpečne pristáť.
Všetkých 312 ľudí na palube našťastie prežilo, ale mnohí utrpeli vážne zranenia. Vyšetrovatelia z Austrálskeho úradu pre bezpečnosť dopravy dúfali, že im pomôžu údaje z prevádzkového záznamníka. Zdalo sa, že systém elektronického riadenia vysiela samovoľné signály do riadiacich jednotiek. Dve náhle zmeny polohy výškových kormidiel spôsobili dramatický pokles lietadla. Funkčné testy výškovýviek však neodhalili žiadnu poruchu. Podľa pilotov prebiehal let normálne až do chvíle, kedy sa spustila lavína chybových hlásení. Výstrahy a upozornenia zaznamenané v správe o lete naznačovali úplné zlyhanie systému. Dlhý zoznam nesúvisiacich porúch systému vyvolával len ďalšie a ďalšie otázky.