dokumentární

2017
Pôvodný názov: Mayday XVII – Explosive Proof
Réžia: T. Wolochatiuk
Rok výroby: 2017

Len niekoľko minút po štarte letu TWA 800 roztrhla trup Boeingu 747 mohutná explózia. Bol to teroristický útok, skrat, zlyhanie techniky či ľudská chyba? Nasleduje jedno z najnáročnejších vyšetrovaní v histórii leteckých katastrof.

17. júla 1996 odštartoval let TWA 800 z Kennedyho letiska v New Yorku a smeroval do Paríža. O dvanásť minút neskôr lietadlom otriasol mohutný výbuch. Nos sa odlomil a špirálovito sa rútil k oceánu. Zvyšok Boeingu 747, ktorý pohltili plamene, stúpal ešte niekoľko sto metrov a potom spadol do mora. Horiace trosky pokryli hladinu v blízkosti Long Islandu. Do oblasti vyrazili záchranné lietadlá a lode, ktoré zbierali a vynášali telá obetí na breh. Všetkých 230 ľudí na palube zahynulo.

Len niekoľko minút po štarte letu TWA 800 z letiska JFK v New Yorku roztrhla trup Boeingu 747 mohutná explózia a horiace trosky sa zrútili do Atlantiku. Zahynulo všetkých 230 ľudí na palube. Bol to teroristický útok, skrat, zlyhanie techniky či ľudská chyba? Kde vznikla smrtiaca iskra? Nasleduje jedno z najnáročnejších vyšetrovaní v histórii leteckých katastrof, sprevádzané ostrým sporom FBI a amerického dopravného úradu NTSB.
17. júla 1996 odštartoval let TWA 800 z Kennedyho letiska v New Yorku a smeroval do Paríža. O dvanásť minút neskôr lietadlom otriasol mohutný výbuch. Nos sa odlomil a špirálovito sa rútil k oceánu. Zvyšok Boeingu 747, ktorý pohltili plamene, stúpal ešte niekoľko stoviek metrov a potom spadol do mora. Horiace trosky pokryli hladinu v blízkosti Long Islandu. Do oblasti vyrazili záchranné lietadlá a lode, ktoré zbierali telá obetí. Všetkých 230 ľudí na palube zahynulo. Americký dopravný úrad NTSB začína vyšetrovanie s podozrením, že došlo k teroristickému útoku, čo privolá na scénu FBI a medzi oboma inštitúciami sa už čoskoro rozhorí ostrý spor. Výsledkom je jedno z najdlhších a najnákladnejších vyšetrovaní v histórii letectva. Mnohé otázky však neboli jednoznačne zodpovedané a presnú príčinu katastrofy letu TWA 800 sa dodnes nepodarilo exaktne dokázať.