dokumentární

2018
Pôvodný názov: Mayday XVIII - Deadly Display
Réžia: T. Wolochatiuk
Rok výroby: 2018

9. mája 2012 počas predvádzacieho letu v Indonézii sa ruské lietadlo Suchoj Superjet 100 dostáva do kolízie so sopkou Salak a naráža do úbočia hory. 45 ľudí na palube, vrátane zástupcov výrobcu Suchoj a indonézskych aerolínií, ako aj mnohých novinárov či obchodníkov, nemá šancu prežiť. Záchranná operácia a pátranie po záznamníku letu sú mimoriadne náročné kvôli drsnému terénu a vyšetrovatelia leteckej nehody čelia záhade - ako mohli skúsení piloti riskovať, že sa priblížia tak blízko k sopke? Nikto nechápal, ako mohlo úplne nové lietadlo vybavené najmodernejšou navigačnou technológiou a pilotované skúsenou posádkou naraziť do neslávne známej hory, ktorú miestni obyvatelia prezývajú cintorín lietadiel.

9. mája 2012. V indonézskej Jakarte si 36 pozvaných hostí vychutnalo luxusný predvádzací let nového ruského dopravného lietadla. Suchoj Superjet 100 bolo prvé civilné lietadlo známeho výrobcu vojenských lietadiel. Pokiaľ ide o bezpečnosť, ruské stroje mali zlú povesť. Suchoj to chcel napraviť a presadiť sa na svetových trhoch. Let mal trvať 30 minút. Po hladkom vzlete riadiaci nasmeroval lietadlo mimo oblasti s hustou premávkou v blízkosti mesta. Kapitán mal v kokpite potenciálneho zákazníka. Preto sa rozhodol predĺžiť let a obletieť ďalší okruh. Lietadlo Suchoj Superjet náhle zmizlo z radaru a posádka nereagovala na výzvy riadiaceho letovej prevádzky. Úrady vyhlásili výnimočný stav. Minúty sa predlžovali na hodiny a záhada bola čoraz väčšia.
Na druhý deň ráno pilot vrtuľníka spozoroval zvyšky lietadla. Superjet narazil do úbočia neďalekej hory, ktorá je medzi miestnymi obyvateľmi známa ako "cintorín lietadiel". Trosky boli roztrúsené na stovky metrov vysokom útese. Bola to jedna z najnáročnejších operácií, akú kedy indonézski vyšetrovatelia uskutočnili. Tím pod vedením skúseného horolezca liezol osem hodín, kým sa dostal na miesto nehody. Tam potvrdili, že všetkých 45 ľudí na palube zahynulo. Nikto nechápal, ako mohlo úplne nové lietadlo vybavené najmodernejšou navigačnou technológiou a pilotované skúsenou posádkou naraziť do neslávne známej hory. Dispečer priznal, že bol príliš zaneprázdnený a zmeškal lietadlo. Povolil mu zostup do výšky 1 800 metrov, pretože letiskový systém ho identifikoval ako stíhačku. Vojenské lietadlá môžu lietať tak nízko, ako chcú. Dispečer predpokladal, že smeruje do výcvikovej oblasti, ktorú mal na trase. Superjet mal letieť na sever smerom na Jakartu, ale namiesto toho zamieril na juh a 17 kilometrov od svojej poslednej známej polohy narazil do hory. Vyšetrovatelia museli zistiť, ako sa mohlo dostať tak ďaleko od kurzu. Buď zlyhali systémy Suchoja, alebo posádka urobila osudovú chybu. V osobných záznamoch pilotov sa nenašlo nič, čo by naznačovalo ich bezohľadnosť. Z ich pracovných rozvrhov vyplývalo, že pred osudným letom mali dostatok času na oddych. Pri lietaní na nových trasách zohráva dôležitú úlohu predštartová príprava. Na brífing prišiel prekvapivo len hlavný navigátor...