dokumentární

2018
Pôvodný názov: Mayday XVIII – Deadly Airspace
Réžia: T. Wolochatiuk
Rok výroby: 2018

Trasa smrti nad Ukrajinou. Zostrelenie letu Malaysia Airlines.

Zostrelenie malajzijského lietadla nad Ukrajinou. Na východe Ukrajiny sa zrúti dopravné lietadlo a dôkazy naznačujú, že bolo zostrelené.

17. júla 2014. Let 17 spoločnosti Malaysia Airlines smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru vstúpil do ukrajinského vzdušného priestoru. Napriek územným sporom medzi Ruskom a Ukrajinou obe krajiny pokračovali v spolupráci v oblasti leteckej dopravy. Let MH17 však zmizol z radarov a dôkazy naznačujú, že ho zostrelila raketa vypálená z územia kontrolovaného proruskými separatistami.
Reakcie nedali na seba dlho čakať. Čin odsúdil americký prezident Obama a ďalší svetoví lídri. Správa o katastrofe obzvlášť tvrdo zasiahla Holandsko. Medzi 298 obeťami bolo 193 jeho občanov. Holandský bezpečnostný úrad vyslal do Kyjeva tím, ktorý mal byť k dispozícii ukrajinským orgánom. Tie však čoskoro požiadali Holanďanov, aby prevzali vyšetrovanie.
Trosky roztrúsené na ploche viac než 50 km2 naznačovali, že lietadlo sa rozpadlo počas letu. Pre zistenie príčiny nehody sa vyšetrovatelia museli dostať na miesto nehody. Z bezpečnostných dôvodov im to však nebolo umožnené.
Holanďania pokračovali vo vyšetrovaní. Dokázať, že let MH17 bol zostrelený, však bolo takmer nemožné bez fyzických dôkazov. Zozbierali všetky dostupné informácie a postupne vyvrátili niekoľko teórií vrátane zlého počasia, technickej poruchy a dopadu meteoritu.
Separatisti získali čierne skrinky a odovzdali ich malajzijským orgánom. Záznamník letových údajov ani hlasový záznamník v pilotnej kabíne však vyšetrovanie nikam neposunuli. Let prebiehal normálne, až kým zariadenia neprestali zaznamenávať. Umlčanie oboch rekordérov znamenalo katastrofickú udalosť.
Vyšetrovatelia sa domnievali, že na palube lietadla bola buď bomba, alebo ho zasiahla raketa. Na základe dvoch zvukov zachytených mikrofónmi pred koncom záznamu sa zistilo, že k výbuchu došlo mimo lietadla, a to na strane kapitána. Je jasné, že to bol raketový útok.