dokumentární

2018
Pôvodný názov: Mayday XVIII – Blown Away, Deadly Distraction
Réžia: T. Wolochatiuk
Rok výroby: 2018

Lietadlo v plameňoch.

31. augusta 1988, Dallas. Let 1141 spoločnosti Delta Airlines smerujúci do Salt Lake City čakal na ploche letiska Dallas-Fort Worth v dlhom rade lietadiel. Aby piloti ušetrili palivo, vypli jeden z troch motorov. Keď ich riadiaci letovej prevádzky nečakane poslal na čelo radu, museli rýchlo naštartovať motory. Lietadlo sa rozbehlo po vzletovej dráhe, ale malo problémy odpútať sa, nakláňalo sa zo strany na stranu a zavadilo krídlom o zem. Krátko nato sa let 1141 zrútil a začal horieť.
O niekoľko minút dorazili na miesto záchranári a po nich aj televízne štáby. Zo 108 ľudí na palube sa 94 podarilo uniknúť. 14 ľudí pri požiari zahynulo.
Vyšetrovatelia začali skúmať trosky roztrúsené na veľkej ploche. Dráha bola dostatočne dlhá a počasie bolo dobré. Na vine bol zrejme problém s lietadlom alebo jeho konfiguráciou. Poškodenie pravého krídla a stopy na vzletovej dráhe naznačovali, že stroj mal problémy s letovou polohou. Poškodenie chvostovej podpery naznačovalo, že nos lietadla mal kladný sklon desať stupňov. Pri tomto uhle mal Boeing 727 bezpečne stúpať.
Vyšetrovatelia postupne vylúčili ako príčiny nehody nadmernú hmotnosť, nerovnomerné rozloženie paliva a víry na koncoch krídla. Z fotografie z miesta nehody následne usúdili, že lietadlo počas štartu nemalo vysunuté klapky. Dúfali, že údaje zo záznamníka letových údajov potvrdia ich podozrenie. Zariadenie staršieho typu však zaznamenávalo len základné parametre.
Posádka trvala na tom, že klapky sú vysunuté. Kapitán vyšetrovateľom povedal, že keď sa lietadlo odlepilo od zeme, počul výbuchy a myslel si, že sa aktivovali reverzory ťahu. Skúmanie zariadenia na zmenu ťahu však prinieslo presvedčivý výsledok. Štíty boli spustené a nijako nesúviseli s nehodou.
Záznam hlasu v pilotnej kabíne odhalil, že posádka viedla pred štartom nevhodný rozhovor. Vyšetrovatelia neboli prekvapení nedostatočnou disciplínou. Zdá sa však, že piloti aj v náhlivosti prešli všetky položky kontrolného zoznamu vrátane vysunutia klapiek. Skrutky na zdvíhanie klapiek nakoniec poskytli vecný dôkaz. Mechanizmus jasne ukazoval, že boli zasunuté počas štartu. Vyšetrovatelia sa vrátili k hlasovému záznamníku v pilotnej kabíne. Medzi príkazom letového inžiniera a reakciou druhého pilota neuplynula ani sekunda. Druhý pilot nemohol v takom krátkom čase overiť vysunutie klapiek, nieto ešte presunúť riadiacu páku do príslušnej polohy.
Chyba v kontrolnom zozname viedla pilotov k presvedčeniu, že lietadlo je pripravené na vzlet. To nebola pravda. Bolo potrebné odpovedať na poslednú dôležitú otázku. Prečo piloti pred štartom neupozornili na systém varovania pred nesprávnou konfiguráciou? Vyšetrovatelia sa zamerali na elektronické komponenty, ktoré mali spustiť alarm. Opakované testy ukázali, že systém, ktorý mal byť bezpečný proti poruchám, bol v skutočnosti veľmi nespoľahlivý. Na vine bola korózia na svorkách mechanizmu. Spínač zlyhal a zvuková výstraha sa neozvala.
NTSB dospela k záveru, že nehoda letu 1141 bola spôsobená kombináciou chyby pilota a mechanickej poruchy.